Audi virtual cockpit. Koncentrisan. Fokusiran.

Izuzetno pregledan. Audi virtual cockpit, potpuno digitalizovan kombinovani instrument u potpunosti je usmjeren na vozača. TFT ekran veličine 12,3 inča sve informacije prikazuje sa izuzetnom oštrinom i kontrastom. Briljantno koncipiran, besprimerno inovativan.

Audi virtual cockpit objedinjuje funkcije centralnog MMI monitora i standardnog kombinovanog instrumenta u jedinstven TFT ekran veličine 12,3 inča. Sve funkcije i usluge predstavljene su briljantnim, plastičnim grafikama i efektima punih detaljima. Pri tom vozač ima mogućnost da izabere između dve vrste prikaza - klasičnog i "infotainment" režima.

U zavisnosti od izbora razlikuje se i vrsta prikaza. I dok u klasičnoj varijanti prikaza dominiraju okrugli instrumenti, dakle brzinomer i obrtomer, dotle u "infotainment" režimu istaknuto mesto zauzimaju dodatne funkcije kao što su navigacija, telefon, Audi connect ili mediji. Prikazi spoljne temperature, tačnog vremena, stanja kilometraže kao i simbola upozorenja i napomena u oba režima imaju svoje čvrsto mjesto na donjem rubu kokpita.

Vrste prikaza Audi virtual kokpita

Intuitivna struktura rukovanja

Pomoću tastera "View" na multifunkcionalnom volanu vozač može da menja između dvije površina prikaza. U "Infotainment" režimu prikazom dominira centralni prozor - koji navigacionoj mapi ili listama iz telefona, radiju ili audio-uređaju nudi veliki ekran. Obrtomer i brzinomer su levo i desno prikazani kao mali okrugli instrumenti.

 

Usredsređen na vozača

 U klasičnom izgledu centralni ekran je manji; instrumenti - sa crnim podeocima, crvenim kazaljkama i belim cifarnikom - prikazani su u veličini kao što su današnji analogni instrumenti. LCD ekran je smješten na centralno mjesto armaturne ploče, na optimalnoj visini vidnog polja vozača.

 

Pored do sada poznatih načina funkcionisanja, upravljački dio MMI sistema snažno se orijentiše na potrošačku elektroniku: tako npr. okretno-pritisno dugme i dalje ostaje "tačka oko koje se sve okreće i uliva", ali je kompleksnost nivoa rukovanja i koraka značajno smanjena zato što su komponente novog MMI sistema kompaktnije i efikasnije nego do sada. To se vidi i kod upravljanja govorom, što je veliki korak u pravcu prirodnog rukovanja govorom.

Brzo, bezbjedno i potpuno digitalizovano

 

Kako bi sadržaji što brže i verodostojnije bili prikazani, Audi kao prvi proizvođač automobila koristi četvorojezgrani Tegra 30 procesor iz serije Tegra-3 marke Nvidia. Grafički procesor generiše 60 frejmova u sekundi i obezbeđuje da se kazaljka brzinomera i obrtomera prikazuje apsolutno precizno. Audi digitalni kokpit (Audi virtual cockpit) u stanju je da prikaže najrazličitije informacije - od grafika sistema podrške preko snimka kamere za vožnju unazad pa sve do dinamičnih informacija o vozilu.

Close